AMSTERDAM, NETHERLANDS

Sunt o multime de motive pentru care trebuie sa vizitati Amsterdam, capitala Olandei si unul dintre cele mai colorate si pline de viata orase ale Europei. Amsterdam ofera o combinatie de necomparat intre cultura si decadenta.

Este un loc care imbina romantismul, prin canalele de navigatie, cafenelele din strazile pavate, cultura cu celebrele muzee: Muzeul Rijks, Van Gogh sau Stedelijk imbinate cu alte sute de mici colectii ce impanjesc tot orasul.  Amsterdam satisface nenumarate gusturi de la expozitii ultra-moderne pana la decadenta din cunoscutul Cartier Rosu sau atitudinea liberala fata de drogurile usoare care se gasesc in cunoscutele „coffeeshops”.

Imbinand toate aceste lucruri intro masura mai mare sau mai mica, puteti avea o experienta de neuitat in Amsterdam.

Cardul I Amsterdam
ofera posibilitatea de a intra gratuit la 30 de muzee si atractii, si de asemenea gratuitate la transortul public si reduceri la marile atractii si restaurante. Cardul se gaseste la puncte de turism si muzee si costa:

1 zi: 33 euro


2 zile: 43 euro


3 zile: 53 euro

Canale de navigatie  –  Care ar fi modul cel mai incantator de a  cunoaste Amsterdam decat vizitand faimosul lui sistem de navigatie?! Poate nu sunt cele mai rapide cai de acces, dar ii dau posibilitatea de a te relaxa si de a descoperi una dintre cele mai minunate arhitecturi din Europa. Canal Bus iti ofera 3 rute principale care trec si pe la renumite obiective turistice: Casa Anne Frank, , Muzeul Rijks sau Centraal Station. Un abonament de o zi costa 18 EURO si e valabil pana a doua zi la ora 12.

Tururi cu bicicleta – Un alt mod minunat de a vedea orasul si de a experimenta culoarea locala este sa inchiriati o bicicleta pe toata durata sederii Dvs. in Amsterdam sau doar pentru cateva ore. Orasul este renumit pentru pistele sale numeroase si largi de ciclism care uneori au o densitate mai mare decat pasajele pietonale. Sunt cateva centre de inchiriere in oras. Un abonament de o zi costa 12 EURO.
MacBike, Mr Visserplein 2 or Weteringschans 2. Tel: +31 (0)20-620-0985.
Rent-a-Bike, Damstraat 20-22. Tel: +31 (0)20-625-5029.

Plimbarile pe jos in Amsterdam pot fi o adevarata lectie de arta si cultura. Puteti vizita de la pitorescul district Jordaan unde strazile au nume de flori pana la Westerpark unde au loc concerte in aer liber, piese de teatru si expozitii.

Parcul Voldel este este un loc foarte popular unde este bine sa va aflati pe data de 30 aprilie de Ziua Reginei cand aici au loc diverse manifestari. Este de asemenea casa Muzeului Cinematografic si al concertelor ce au loc vara la Openluchtteater.

Muzeul Vincent Van Gogh este unul dintre cele mai cunoscute muzee ale orasului si atrage numerosi turisti in fiecare week-end. Cel mai bine ar fi sa-l vizitati in prima parte a saptamanii cand nu este atat de aglomerat. Muzeul are o substantiala si completa colectie de mai mult de 200 de picturi si 500 de desene ale marelui artist si ai contemporanilor sai. Lucrarile lui Van Gogh sunt aranjate cronologic in cinci mari perioade de creatie.
Muzeul este asezat pe Paulus Potterstraat nr. 7 si este deschis Luni-Duminica: 10.00 – 18.00, Vinerea 10.00 – 22.00. Intrarea este 10 EURO, adulti, copiii sunt 12 ani au intrare libera. Tel: +31 (0)20-570-5200.

Casa Anne Frank are o istorie foarte cunoscuta. Olandeza impreuna cu familia sa s-a ascuns de nazisti intro anexa secreta a casei unei familii de ortodocsi in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial. Cladirea originala inca mai exista si aici se afla Casa Memoriala Anne Frank.
Pentru multi vizitarea acestei case poate fi o experienta emotionanta. Va sfatuim sa mergeti de dimineata spre a o vizita pentru a evita aglomeratia.
Muzeul se afla pe Prinsengracht 2673. Deschis zilnic 09.00 – 19.00 (pana la orele 21.00 din aprilie – mai). Intrarea este 7.50 EURO, adultii, 3.50 EURO, copiii. Tel: +31 (0)20-556-7105

Muzeul Stedelijk are de departe cea mai buna colectie de arta moderna din tara. Se concentreaza asupra lucrarilor de la mijlocul secolului al XX-lea si sunt mai tot timpul expozitii temporare sau expozitii ale artistilor noi. Muzeul are impresionante lucrari care poarta semnatura lui Picasso, Matisse, Cezanne, Mondrian sau Chagall, printre altii.
Muzeul se afla pe Oosterdokskade 5 si este deschis zilnic: 10.00 – 18.00. Intrarea este 9 EURO, adultii, 4.50 EURO, copiii. Tel: +31 (0)20-573-2911.

*Va rugam sa retineti ca Muzeul Stedelijk se afla in lucrari de renovare pana la sfarsitul        anului 2009. Intre timp, muzeul a fost mutat la etajele 2 si 3 ale cladirii Post CS ce se afla in apropierea Statiei Centraal. Din pacate colectia clasica de arta moderna nu este expusa.

Muzeul de Istorie este deschis intr-un fost orfelinat si descrie istoria orasului Amsterdam de la Evul Mediu pana in prezent. Merita intreaga Dvs. atentie pentru o ora sau doua. Exponatele vorbesc despre cresterea orasului Amsterdam de la un mic centru comercial la oras de excelenta avand ca si liant cultura unica.

Muzeul de Istorie Amsterdam se afla pe strada  Nieuwezijds Voorburgwal 357/Kalverstraat 92. Este deschis Luni-Vineri: 10.00 – 17.00, Sambata – Duminica: 11.00 – 17.00. Intrare: 7 EURO, adultii, 3.50 euro, copiii. Tel: +31 (0)20-523-1822

Muzee alternative se regasesc in numar destul de mare de ordinul sutelor in Amsterdam.
Amsterdam are un renume in ceea ce priveste diamantele, acestea fiind expuse elegant in expozitii temporare sau permanente la Muzeul Diamantelor (Paulus Potterstraat 8. Tel: +31 (0)20-305-5300).

Muzeul Bijbels imbina arta, cultura si religia, Muzeul Fotografiei unde tinerii forografi expun alaturi de cei mai vechi in bransa, Muzeul Rembrandt unde se afla unele dintre cele mai cunoscute opere de arta, Muzeul Teatrului, Muzeul Canabisului, Muzeul Sexului. Cele mai multe sunt foarte mici si nu va ocupa mai mult de jumatate de ora, dar sunt fascinante.

NEMO- Centru de Stiinta este o cladire magnifica, construita sa semene cu o barca esuata si gazduieste un centru important al stiintei si tehnologiei, ceea ce ar trebui sa-i uimeasca si sa-i amuze pe fanii stiintei pentru cateva ore. Cateva sute de statii de inalta performanta le permit oamenilor sa interactioneze cu expozitiile prin jocuri sau experimente.

Muzeul se afla pe Oosterdok 2, este deschis Marti – Duminica 10.00 – 17.00.
Intrarea 11.50 EURO.

Cartierul Rosu este localizat in centru orasului, localizat pe doua canale (Oudezijds Voorburgwal si Oudezijds Achterburgwal) si strazile aferente.
Este un cartier care iti va lua ochii cu siguranta, damele de companie stand in cadrul geamurilor si uitandu-se la trecatori. Sunt o multime de magazine de adulti si entertainment in zona ceea ce s-ar putea sa fie un pic exagerat pentru unii.

Excursii recomandate

Keukenhof este centrul cel mai important din Olanda al cresterii si exportului de lalele. Gradinile sunt reconoscute ca fiind cele mai mari gradini din lume. Se deschide numai primavara. Orar: zilnic 08.00 – 19.30 (Martie – Mai, Intrare: 13 euro, adulti, 6 euro,copii). Tel: +31 (0)25-246-5555.

Zaanse Schans este cel mai important centru al morilor de vant si se afla la cativa kilometri nord de Amsterdam. Are o arhitectura de sec. XVII-XVIII si prezinta viata idilica a olandezilor din acele vremuri facand referire la mestesugurile traditionale si la morarit.

Hague reprezinta locul unde familia imperiala si guvernul sunt localizate. Infatiseaza o atmosfera imperiala si este un loc al turismului cultural.

Rotterdam este un oras al Olandei moderne. Distrus in 1940 de bombardamentele nemtesti, a fost reconstruit intr-o arhitectura ce tine de anii 50-60.