PARIS, FRANCE

Mergand prin centrul Parisului nu ai cum sa nu te simti adesea ca si cum ai fi pe platoul de filmare a unui film. Locuitorii orasului pot fi considerati o definitie a stilului, arhitectura sa include cladiri spectaculoase recunoscute ca monumente ale Europei, iara ambianta da o nota romantica nefortata.
Parisul este distinctiv impartit de raul Sena, care meandrateaza orasul. Totul in Paris este definit ca fiin de malul drept in partea de nord si malul stang in partea de sud. Ambele zone concureaza in muzee superbe, biserici, monumente, magazine, hoteluri si restaurante, in timp ce in mijlocul raului rasare L’Île de la Cité cu renumita Catedrala Notre Dame. Arbitru intre cei doi rivali..

Oras revolutionar, Parisul a atras de-a lungul secolelor artisti si filozofi si in decursul unei zile puteti calca pe urmele acestori mari iluministi ca Sartre, Voltaire, Hugo, Rousseau sau Descartes deoarece acest oras se mai numeste si Orasul Luminilor. Un oras cu reputatia de a fi romantic unde regasesti doar pasiune si viata.

Daca doriti sa vizitati un numar de monumente si muzee intr-o excursie mai scurta, cumparati un Pass Paris Museum, un card care va va permite sa intrati gratuit la 60 de locatii si va ajuta sa scapati de cozi. Acest card se poate cumpara din muzeele care intra in abonament, , in multe statii de metrou si statii RER, ghioscuri FNAC sau la alte centru de informare turistica.

Cardul costa:
30 EURO: 2 zile
45 EURO: 4 zile
60 EURO: 6 zille

 

Turnul Eiffell este unul dintre cele mai faimoase monumente ale lumii. Creat de Gustav Eiffel pentru Targul International din 1889 a fost cea mai inalta cladire din lume ce masura in inaltime 300 de m in momentul in care a fost terminate. Nu este o exagerare atunci cand se spune ca Turnul Eiffel este simbolul nu atat al Parisului, ci si al Frantei. Desi nu mai este cea mai inalta cladire din lume tot ofera avantajul unei privelisti excelente asupra Orasului Luminilor. Puteti lua liftul pentru a vizita cele trei nivele. Pentru a evita aglomeratie veniti ori dimineata la primele ore ori mergeti noaptea cand turnul este luminat peste de 10.000 de lumini.
Champ de Mars, 7e. Orar: 09.30 – 23.00. Intrare: 12 euro (pana la etajul trei); 7.80 euro (pana la etajul doi); 4.80 euro (pana la etajul unu). Tel: +33 (0)1-4411-2323. Metrou: Bir-Hakeim or RER Champ-de-Mars.
Localizat pe malul drept, la nord de Turnul Eiffel, se afla Arcul de Trimf se dorea a fi un monument inchinat progresului lui Napoleon construit in 1806. De atunci acest obiectiv a ramas in istoria Parisului, fiind martor atat ocuparii nemtesti cat si actiunilor de eliberare ale fortelor aliate in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial. A fost de asemenea principalul punct in procesiunile funerare ale lui Napoleon sau Victor Hugo.
Piata Charles de Gaulle, 8e. Orar: 10.00 – 22.30 (Octombrie – Martie); 10.00 – 23.00 (Aprilie – Septembrie). Intrare: 9 euro/ adultii, gratuitate pentru copii. Gratuit in fiecare prima zi de duminica a lunilor Februarie – Mai. CMM. Tel: +33 (0)1-5537-7377. Metrou: Charles de Gaulle-Etoile

Croazierele pe Sena sunt un mod minunat de a vedea si de a cunoaste acest oras mergand cu u`nul dintre renumitele barci cunoscute ca si „bateaux-mouches” sau „vedettes”. Calatoriile dureaza de obicei o ora si includ opriri la Île de la Cité, Pont de l’Alma, in apropiere de Turnul Eiffel. Cost: 9 euro. Cina este inclusa in anumite excursii. Dintre companiile care au asemenea croaziere enumeram:
Les Vedettes du Pont-Neuf, Square du Vert-Galant, 1er. Tel: +33 (0)1-4633-9838. Metrou: Pont-Neuf.
Bateaux Parisiens Tour Eiffel, Port de la Bourdonnais, 7e. Tel: +33 (0)1-4411-3344. Metrou: Trocadéro.
Bateaux Vedettes de Paris, Port de Suffren, 7e. Tel: +33 (0)1-4418-1950. Metrou: Bir-Hakeim.

Notre Dame Pe L’Île de la Cité, in mijlocul Senei, se afla magnifica catedrala gotica Notre Dame care a fost de curand restaurata. In general nu puteti vizita decat o parte in interior, dar merita din plin. Daca sunteti catolic participati si la slujbe care sunt inaltatoare la cer. Pentru o anumita suma puteti sa urcati in varful catedralei intr-unul din turnurile acesteia si sa admirati privelistea Parisului de sus impreuna cu statuile gargui care imfrumuseteaza zidurile.

Catedrala Notre Dame de Paris. Place du Parvis Notre Dame, 4e. Orar: zilnic 07.40 – 18.40. Intrare gratuita, ghiduri gratuite in diferite limbi. Tel: +33 (0)1-4234-5610. Metrou: Cité/St-Michel.

Muzeul Luvru este un fost castel francez transformat in cel mai mare muzeu de arta din lume si cea mai faimoasa cladire de pe malul drept al Senei. Intrarea principala se afla langa Piramida de Sticla conceputa de IM Pei si data in scop turistic in 1989. Cei care viziteaza pentru prima oara muzeul sunt tentati sa se duca la tabloul lui Leonardo da Vinci „Mona Lisa” in galeria colectiilor italiene, uitand ca se afla si adevarate capodopere de arta franceze. Vastul loc contine de asemenea una dintre cele mai mari colectii de comori antice ale lumii inclusiv artefacte egiptene uimitoare aduse dupa campaniile napoleniene.

Muzeul Luvru, Palatul Luvru,1er. Orar: Miercuri – Luni 09.00 – 18.00 (pana la 21.45 Luni&Miercuri). Intrare: 9 euro/adulti, gratuitat pentru copii. Gratuit pentru toti vizitatorii in prima duminica a fiecarei luni. Tel: +33 (0)1-4020-5317. Metrou: Palais-Royal-Musée du Louvre.

Basilica Sacre Coeur are foarte multe domuri care se vad dinafara orasului, se ridica pe Montmartre mai degraba ca un palat oriental decat ca o biserica crestina. Acest loc este automat un kitsch atat in interior cat si la exterior, desi maicutele Benedictine si cantecele lor creeaza o atmosfera religioasa aferenta slujbei in fiecare zi a saptamanii
Langa biserica se afla minunata catedrala gotica a Sf. Pierre,aceasta pastrand toate ramasitele abatiei regale care au fost distruse in timpul revolutiei.

35 Rue du Chevalier de la Barre, 18e. Orar: zilnic 06.00-22.30. Intrare: gratuita (pentru catedrala si cripta). Tel: +33 (0)1-5341-8909. Metrou: Abbesses/Anvers.

Muzeul d’Orsay este principalul rival al muzeului Luvru si se afla pe malul stang al Senei. A fost creata de Victor Laloux la inceputul secolului al XIX – lea ca gara pentru Targul International de la Paris din 1900. Salvata de la distrugere in 1970, a fost transformata in muzeu de arta, continuand povestea artei Frantei de unde este lasata de Luvru, chiar inainte de izbucnirea Primului Razboi Mondial in 1914. Printre lucrarile expuse se afla Monet, Renoir, Degas, Van Gogh, Cezanne sau Pissarro.
Rue de la Légion d’Honneur, 1. Orar: Marti – Miercuri & Vineri – Sambata: 09.30 – 18.00, Joi: 10.00 – 21.45, Duminica: 09.00 – 18.00. Intrare: 9.50 euro/adulti, gratuit pentru copii. Tel: +33 (0)1-4049-4814. Metrou: Solférino or RER Musée d’Orsay

Centrul Pompidou sau Muzeul National de Arta Moderna contine lucrari ale unor pictori care au reusit sa socheze intre 1900 si 1960 cum ar fi Picasso, Braque sau Matisse.
Daca v-au placut lucrarile expuse mai puteti vizita un centru al artei moderne de inalta clasa la Palais de Tokyo.

Centre Georges Pompidou, Place Georges Pompidou, 4e. Orar: Miercuri – Luni 11.00-21.00. Intrare: 12 euro (7 Mai – 11 August); gratuit pentru copii. Gratuit pentru toti vizitatorii in prima duminica a fiecarei luni. Tel: +33 (0)1-4478-1233. Metrou: Hôtel de Ville/Rambuteau or RER Châtelet les Halle.

Muzeul Picasso demonstreaza prin lucrarile geniale care sunt expuse stilul sau unic de-a lungul a diferite perioade de creatie. Acesta a petrecut multi ani in Franta, incluzand anii de razboi si realizand numeroase lucrari de creatie despre exilul spaniol.

Muzeul National Picasso, Hôtel Salé, 5 Rue de Thorigny, 3e. Orar: Miercuri – Luni 09.30 – 18.00 (Aprilie – Septembrie); 09.30 – 17.30 (Octombrie – Martie). Intrare: 8.50 euro/adulti, gratuit pentru copii. Gratuitate in fiecare duminica a fiecarei luni. CMM. Tel: +33 (0)1-4271-2521. Metrou: St-Paul

Dealul Martirilor a fost denumit astfel in cinestea primilor crestini persecutati de romani si se afla la nord de centrul orasului culminand cu minunata Sacre Coeur.
Montmartre este cunoscuta ca fiind zona turistica frecventata de numerosi artisti ai secolului XIX si normal tot ceea ce se afla in zona este inchinata in cinstea amintirii lor. Centru turistic Montmartre este frumoasa Place du Tertre.
In apropiere se afla celebrul Espace Dali (Rue Poulbot, 18e. Tel: +33 (0)1-4264-4010) care este reprezentativ pentru expunerea lucrarilor pictorului spaniol suprarealist, si nu departe in Rue Cortot, Muzeul Montmartre (12 Rue Cortot, 18e. Tel: +33 (0)1-4606-6111) care prezinta o interesanta istorie locala. Atmosfera sateasca a zonei este subliniata de doua mori de vant vechi, si anume Moulin de la Galette si Moulin du Radet si o vita de vie.

Intreaga istorie a Frantei este reprezentata pe larg in Complexul Invalizilor. Asa cum sugereaza si numele aceste cladiri au fost construite initial ca si spitale pentru un numar mare de soldati raniti in razboaiele din timpul regelui Ludovic al XIV.
Astazi complexul gazduieste: Muzeul Armelor, Muzeul de Planuri si Muzeul Ordinului de Eliberare. Vasta istorie a Frantei este evidentiata prin numeroase picturi, gravuri, uniforme si arme. De asemenea Napoleon este foarte bine reprezentat prin reconstituiri ale camerei acestuia, masca sa funerara si unul dintre caii sai favoriti impaiati. Sub domul bisericii Invalizilor se afla mormantul lui Napoleon.

Hotel National des Invalides. 129 Rue de Grenelle, 7e. Orar: 10.00-18.00 (19.00 la cripta lui Napoleon). Intrare: 8 euro/adults; gratuit/copii. CMM. Tel: +33 (0)1(33)8-1011-3399. Metrou: Invalides/Pont de l’Alma

Pantheonul a fost construit initial sub forma de dom pe malul stang al Senei ca biserica pentru Ludovic al XV-lea. La revolutie a fost transformat intr-un monument superb in cinstea marilor personalitati ale Frantei: Voltaire, Rousseau, Hugo, Zola si Curies (Pierre si Marie) carora li s-au acordat locuri langa alte fete cunoscute pentru natiunea franceza.

Place du Panthéon, 5e. Orar: zilnic 10.00-18.30 (vara), 10.00-18.00 (iarna). Intrare: 7.50 euro/ adults; gratuit/ copii. CMM. Tel: +33 (0)1-4432-1804. Metrou: Cardinal Lemoine or RER Luxembourg.

Turnul Montparnasse are o inaltime de 196 metri si ofera cele mai impresionante privelisti asupra Parisului. Cladirea in sine nu este de mare atractie turistica insa puteti lua liftul rapid pana la etajul 56 unde veti fi recompensati cu o superba priveliste de 360 grade a orasului, luand in calcul si Turnul Eiffel, Sacre Coeur si toate celelalte obicetive importante.
Rue de l’Arrivée, 15e. Orar: zilnic 09.30 – 23.00. Intrare: 10 euro/adulti; 7 euro/copii. Tel: +33 (0)1-4538-5256. Metrou: Montparnasse-Bienvenue

In Paris veti gasi unele dintre cele mai recunoscute magazine de imbracaminte, mai ales in arondismentul 1 si 8, deasupra Muzeului Luvru, gradinilor Tuileries si Champ-Elysees. Aici puteti intalni Galeriile Vivienne. Galeriile Lafayette reprezinta unele dintre cele mai cunoscute nume si sunt socotite ca si symbol al stilului frantuzesc.
Magazinele de antichitati si galeriile de arta impanzesc centrul Parisului, iar din punct de vedere culinar va puteti bucura de traditionalele brutariile si patiseriile frantuzesti, de magazinele specializate in branzeturi, vinuri de Bordeaux, Champagne, produsele de carne si de asemenea de recunoscutele parfumerii.

Excursii recomandate

Palatul Versailles (în franceză Château de Versailles) este un palat regal construit la Versailles, în Franţa. A fost reşedinţa regilor Franţei Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea şi Ludovic al XVI-lea. Acest palat se înscrie printre cele mai remarcabile monumente din Franţa, nu numai prin frumuseţe, ci şi prin prisma evenimentelor al căror teatru a fost. Devine reşedinţă regală permanentă începând cu anul 1682, când regele Ludovic al XIV-lea a mutat curtea de la Paris, până în 1789, când familia regală a fost forţată să se întoarcă în capitală, cu excepţia câtorva ani din timpul Regenţei. Palatul Versailles reprezintă un simbol al sistemului monarhiei absolute adoptat de către Ludovic al XIV-lea.
În acest castel, în Camera Oglinzilor, a fost semnat Tratatul de la Versailles. În 1837 palatul a devenit primul muzeu de istorie al Franţei. Somptuosul complex de gradini si grandioase cladiri va vor retine atentia cateva ore pentru a le vizita.

Le Mont-Saint-Michel este o stâncă granitică (78 m înălţime) în Golful Saint-Malo (NV Franţei) din Marea Mânecii, unde se manifestă cel mai reprezentativ fenomen de flux şi reflux: în timpul fluxului este insulă, comunicaţia cu teritoriul continental fiind întreruptă, iar în timpul refluxului devine peninsulă, o limbă de nisip ieşind de sub ape. Stânca este ocupată de un sat (cca. 46 locuitori) şi o mănăstire fortificată (ridicată începând cu secolul al VIII-lea, până prin secolele al XII-lea – al XIV-lea). A jucat un rol important în istoria Franţei, fiind singurul loc care nu a putut fi cucerit de armatele engleze în timpul „Războiului de 100 de ani”. În prezent, constituie unul din locurile cele mai vizitate din Franţa, (cu 3.200.000 de vizitatori anual). O şosea pietruită asigură, în ultima vreme, legătura permanentă cu ţărmul Bretaniei

Chartres este un oraş în Franţa, prefectura departamentului Eure-et-Loir în regiunea Centru. Catedrala Notre Dame din Chartres a fost înscrisă în anul 1979 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. De la mare distanţă, pare că plu-teşte, suspendată, pe deasupra lanurilor de grâu, iar abia când te apropii începi să sesizezi şi orăşelul crescut în jurul dealului pe care se ridică măreaţă această capodoperă gotică, cea mai reprezentativă catedrală a Franţei construită în acest stil. Cathedrale Notre Dame de Chartres (sau Catedrala Fecioarei Maria din Chartres) domină oraşul Chartres, aflat la aproximativ 80 km sud-vest de Paris. Se pare că este catedrala care şi-a conservat cel mai bine aceste adevărate bijuterii în sticlă. Din cele 186 de vitralii originale, astăzi se mai păstrează 152, alcătuind cea mai mare colecţie din lume, cele mai cunoscute fiind Madona cu Copilul, Copacul lui Josua, Izvorul Înţelepciunii

Disneyland nu are nevoie de o prezentare. Este primul parc thematic din Europa si este la fel de impresionant ca si echivalentul sau din SUA. Aici intalniti toate personajele din desenele lui Walt Disney, precum si o gramada de alte atractii. Castelul Disney a fost construit voit mai mare decat oricare altul din lume pentru a face fata concurentei celorlalte castele adevarate din zona. Atat copiii cat si adultii se vor bucura de parade.