ROMA, ITALY

Ca si capitala a Imperiului Roman, a statului Papal si a Italiei, Roma este considerata „Orasul Etern”, fiind una dintre cele mai elegante capitale cu o bogata istorie si un exces de frumusete ce poate intimida orice turist.

Cel mai bine puteti explora orasul mergand pe jos, fiecare colt oferind ceva nou de vazut sau o panorama de neuitat. Coloanele romane rasar din neant langa basilicile medievale, apa fantanilor din fata palatelor renascentiste murmura imbinandu-se cu piete multi-colorate si stradute serpuitoare pavate.
Respirati aerul Cezarilor in Forumul Roman, strecurati-va prin amenintatorul Colosseum, bucurati-va de splendorile Palatului de la Vatican si va veti intreba daca aceasta este capitala unei natiuni moderne sau ati pasit inapoi in timp. Dar pe langa toate aceste relicte istorice Roma este in continua dezvoltare. Este unul dintre cele mai cunoscute orase culinare, de moda si si una dintre cele mai populare destinatii de cumparaturi.

Casino Borghese desi a fost gol, uimitoarea cladire gazduieste Galeria si Muzeul Borghese si este garantat o atractie turistica. Cu uimitoarea colectie de sculpturi si picturi, este unul dintre orasele care trebuie vazute de catre oricine iubeste arta. Printre opera se pot enumera statuia Polinei Bonaparte de Canova, sculptura „Apolo si Daphne” de Bernini, „Baiatul cu cos de fructe” de Caravaggio sau Titzian cu „Dragoste Sacra si Profana”.
Piata Scipione Borghese. Deschis: Marti – Duminica 09.00 – 19.00. Intrare: 12.50 EURO incluzand si taxa de rezervare. Biletele trebuie cumparate in avans si vizita dureaza 2 ore. Veti colecta biletele cu cel putin 30 de minute inainte de turul la care aveti rezervarea. Tel: +39 06-32810 (informatii si rezervari).

Intr-un oras al pietelor si piatetelor, Piata Campidoglio este fara indoiala una dintre cele mai frumoase. Realizata de Micghelangelo piata comunica cu Piata Aracoeli printr-o lunga scara si este inconjurata din trei parti de palate a caror armonie este de necomparat.
Cele doua palate restaurate care se afla pe marginile pietei (Palazzo Nuovo si Palazzo dei Conservatori) ofera o imagine care te lasa fara suflare. Tot aici se afla si colectia de sculpturi si picturi antice cunoscute sub numele de Muzeul Capitoline, prima oara mentionat la sfarsitul secolului al XV-lea cand Papa Sixtus al IV-lea a donat o colectie de lucrari de arta orasului, precum Lupoaica cu gemenii Romulus si Remus, fondatorii orasului. Initial sculpturile erau pozitionate pe fatada Palazzo dei Conservatori,dar cu cat mai multe artefacte erau excavate in jurul capitalei, colectia s-a imbogatit curand si a fost pusa la dispozitia acestui loc.
Piazza del Campidoglio 1. Orar: Marti – Duminica 09.00 – 20.00. Pret bilet: 6.50 EURO, adulti, 4.50 EURO, copii. Taxele in plus se vor plati pentru expozitii speciale. Tel: +39 06-3996-7800.

Colosseum si Amfiteatrul este un alt simbol al Romei. Structura dateaza din primul secol I i.Hr. si era locul unde se tineau legendarele lupte cu gladiatori si marile spectacole. O galerie de la subsol ofera informatii si imagini pe display-uri despre luptele sangeroase care luau loc in spatiul circular al amfiteatrului.

Cea mai buna priveliste de ansamblu este de la Colle Oppio care se afla deasupra statiei de metrou Colosseo. In Piata Colosseo se mai pot vedea ramasitele „scolii de gladiatori”.
Piata del Colosseo, via dei Fiori Imperiali (Metrou: Colosseo). Orar: zilnic 09.00 – 19.30. Puteti cumpara bilete combinate pentru Colosseum si Palatine 12.50 EURO (include ghid audio gratuit). Pentru mai multe informatii si rezervari tel: +39 06-3996-7700.

Forumul roman reprezinta centrul politic al imperiului care acopera mii de ani de istorie a Romei. Aici puteti vizita Senatul (pe treptele caruia a fost asasinat Iulius Cezar), Templul lui Castor si Pollux, Templul lui Saturn si Templul Vestalelor. Desi asezat in centrul orasului va va lua ceva timp sa va strecurati printre ruinele unei Rome pline de glorie.

Intrarile sunt localizate in via dei Fiori Imperiali (statia de metrou: Colosseo), Largo Rornolo e Rerno si Piata di St. Maria Nova. Orar: zilnic 09.00 pana cu o ora inainte de apus. Intrare: gratuita. Pentru mai multe informatii tel: +39 (0)6-967-700.

Panteonul dateaza din secolul 2 i. Hr. Si este cea mai impresionanta si cea mai bine pastrata cladire din Roma. Domina mica piata in care este ridicat iar seara cand este luminat da o priveliste deosebita.
Domul Panteonului este cel mai mare din oras, chiar mai mare decat cel de la St. Peter. Convertita in Evul Mediu in biserica Sf. Maria si Martirii, ceea ce explica conservarea foarte buna, este locul de odihna al familiei regale italiene si al lui Raphael.

Piata della Rotonda.
Nu exista transport public direct pana la Pantheon, dar este usor de ajuns pe jos de la Largo Argentino. Orar: Luni-Sambata 08.30 – 19.30, Duminica 09.00 – 18.00. Intrare: libera.  Tel: +39 06-6830-0230.

Marele Muzeu al Vaticanului este remarcabil prin nenumarate carti, picturi, mobile si tapiterii si va poate ocupa toata ziua. Aceasta colectie enorma este gazduita in saloane fabulos decorate si logii ale palatului. Galeria cu hartile pamantului sub forma de fresce si camerele pictate de Raphael sunt de neuitat.
Muzeul este in asa fel realizat incat lasa la latitudinea turistului alegerea unei rute si a timpului petrecut in muzeu. Una dintre cele mai vizitate locatii este Capela Sixtina cu frescele sale renumite Creatia si Judecata de Apoi.
Orar: Luni – Vineri 08.45 – 15.20 (Martie-Octombrie); 08.45 – 12.20 (Noiembrie-Februarie); Sambata: 08.45 – 14.45; ultima Duminica a fiecarei luni: 08.45 – 13.45. Intrare: 14 EURO, libera in ultima duminica a fiecarei luni.  . Tel: +39 06-6988-4947

Biserica Sf. Petru a fost construita ca centru al catolicismului la Roma. In fata sa se afla Piata Bernini, un dom construit de Michelangelo si o fatada de Moderno.
Printre comorile din biserica se pot enumera „Scaunul Sf. Petru” de Bernini, statuia Sf. Petru de Cambio si imensa si induiosatoarea „Pieta” de Michelangelo. Daca doriti sa urcati pana in varful Domului, trebuie sa tineti cont ca sunt in total 500 de scari. Liftul nu parcurge decat o treime din drum, dupa care urmeaza o urcare greoaie.
Basilica Sf. Petru, Piata del Risorgimento. Orar: zilnic 07.00 – 19.00 (Aprilie-Septembrie), 07.00 – 18.00 (Octombrie-Martie) cu exceptia unor dimineti de miercuri. Orele de vizitare ale domului sau a altor atractii pot diferi. Intrare: biserica: gratuita; dom: 5 EURO/ liftul sau 4 EURO/ scari; Muzeul Bisericii: 5 EURO. Este de asemenea posibila si rezervarea visitelor la Necropola.
Piata Navona este o imensa piata ovala fiind casa operei lui Bernini „Fontanoa dei Quattro Fiumi” sau „Fantana celor patru rauri”. Acest maret proiect a incercat sa sintetizeze farmecul celor mai mari patru rauri ale lumii, Gangele, Nilul, Plate si Dunarea intr-o splendida structura din cea mai mare piata a orasului. Locul este unul fantastic pentru a va bucura de o cafea, fiind de fapt o fosta arena in timpuri romane care gazduia jocuri.

Conceputa in 1732 de Nicola Salyi, Fantana Trevi reprezinta unul dintre cele mai faimoase locatii. Localizata in piata cu acelasi nume fantana este spectaculoasa in ciuda grupurilor mari de vizitatori. Traditia spune ca atunci cand ai aruncat o moneda peste umar in aceasta, intr-o zi te vei intoarce la Roma.

Muzeul National Roman detine numai o parte din colectia de arta detinuta de statul italian, dar Palatul Altemps din secolul al XVI-lea a fost renovat si merita vizitat. Colectia in sine este un mix eclectic de arta. Printre obiectele ce merita vazute sunt statuia lui Ares realizata de Bernini si o copie ceruta de Iulius Cezar a operei „Gal pe moarte” de pe un original  „Acropolis la Pergamon”, din Grecia. O alta colectie ce merita vizitata este cea de sarcofage – diferentiate de nota religioasa dominanta a galeriilor Romei prin imagini pictate ale romanilor care masacrau hoardele de barbari.
Muzeul National Roman, Palatul Altemps, Piata Sant’Apollinare 46. Orar: Marti – Duminica 09.00 – 19.45. Intrare: 7 euro (valabila 3 zile). (se adauga taxe daca se doreste intrarea la anumite expozitii) Tel: +39 06-3996-7700.

Galleria Spada este localizata intr-un fantastic palat de sec XIV si contine adevarate opere de arta printre care cateva picturi flamande de Dutch Van Breughel cu peisaje si mori de vant, „Moartea Didinei” de Barbieri realizat in 1631 si „Masacrul Inocentilor” de Pietro Testa sau „Revolta din Masaniello” de Cerquozzi care a suprins o revolta de strada din secolul XVII.
Piata Capo di Ferro. Orar: Marti – Duminica: 09.30 – 19.30. Intrare: 5 EURO. Tel: +39 06-6832-409

Excursii recomandate

Ostia la sud-vest de Roma si la mai putin de o ora cu trenul, care uimeste cu orasul vechi, care a fost transformat in muzeu in aer liber deschis mai putin lunea. Ostia a fost  cel mai important port imperial din secol II i. Hr pana in secol IX i. Hr.

Tivoli
la 30 de km est de capitala este o zona foarte bogata unde se afla si casa de vara a cardinalului Borgia in secolul al XVI-lea, precum si a faimosului Hadrian.

Rieti si valea Sacra
se afla spre nord-est la o ora de mers cu masina fiind un adevarat loc sacru si religios, acesta fiind locul unde s-a oprit Sf. Francis de Assisi. Tot aici se afla patru manastiri, precum si un grup de calugari franciscani.

Napoli
se afla la cateva ore de mers cu masina spre sud si este recunoscut pentru farmecul sau care reiese din imbinarea imaginii Muntelui Vezuviu cu cea a coastei Amalfitana. Farmeca prin imbinarea de stiluri arhitectonice ale numeroaselor popoare care i-au supus.
Pompei este unul dintre cele mai mari si importante  situri arheologice din lume, ingropat in cenusa eruptiei vulcanului Vezuziu care l-a pastrat conservat de-a lungul timpului.

Insula Capri este considerate o bijuterie a Marii Mediterane. La sosire daca va permite vremea puteti inchiria o barca pentru a vizita Grota Azzura care te lasa fara suflare prin frumusetea de care da dovada.