SHARM EL SHEIKH, UNITED ARAB EMIRATES

SHARM EL SHEIKH – PERLA  SINAIULUI

Sharm el Sheikh este una dintre statiunile cele mai exotice si elegante de la Marea Rosie. Asezata la poalele muntilor Sinai, pe malul cel mai de sud al peninsulei, inconjurata de apele marii, strajuita de salba recifelor de coral, statiunea Sharm el Sheikh ofera petrecerea unor vacante de neuitat. Datorita microclimatului aici se poate face plaja tot anul. Desertul muntos si arid al peninsulei, lumea beduinilor, manastirea Sfanta Ecaterina, minele de turcoaze, rasariturile si apusurile asteptate in varful muntilor sunt destinatii fascinante pentru un safari in desertul Sinai. Recifele de coral, lumea colorata a pestilor exotici, navele scufundate, delfinii, broastele testoase uriase si rechinii atrag iubitorii sportului subacvatic, astfel se pot experimenta multe activitati de acest gen: scufundari,  innot subacvatic, wind surfing, para-sailing, canoeing si boating.

Ras Mohammed – Parcul National din partea sudica a Muntelui Sinai, reprezinta una dintre cele mai faimoase zone pentru scufundari din Marea Rosie, are 800m adancime si este o adevarata gradina de corali. De fapt este imposibil pentru un turist sa se plictiseasca datorita activitatilor marine, calaritul pe cal si camila, safari in desert, iar in apropiere se gasesc magazine cu antichitati si suveniruri.

Plaja Na’ama Bay este una dintre principalele puncte de  atractie ale turistilor, situata la nord de Sharm, aceasta zona a devenit in timp o statiune. Marea majoritate a hotelurilor din zona au propriile lor plaje amenajate cu sezlonguri, umbrele si baruri.

Shark’s Bay (Golful Rechinilor) care este deasemenea in apropiere, si este in continua dezvolatre pentru a deveni si acesta un resort, ofera multe centre pentru scufundari.

Micul port Sharm el Moiya se afla langa portul civil si are locuri pentru barci. Tot aici se gaseste si un  Club de Iahturi cu camere pentru acomodare. Pentru iubitorii de cumparaturi exista multe mall-uri si magazine. Aici veti putea achizitiona  bijuterii, produse din piele, imbracaminte, suveniruri,  produse de olarit si carti.

VALOARE CULTURLA  – Manastirea Sfanta Ecaterina

Manastirea Sfanta Ecaterina:  este asezata la poalele muntelui Sinai pe care odinioara Moise a primit Tablele Legii.  Manastirea este un adevarat colos din piatra, zidit si pastrat aproape in forma initiala, de la imparatul bizantin Justinian cel Mare, din anii 550-551. Traditia spune ca, in anul 337, sfanta imparateasa Elena a construit un sanctuar in jurul locului in care, dupa traditie, s-ar fi aflat rugul de foc ce ardea si nu se mistuia, unde Dumnezeu a vorbit prima oara cu Moise. Prestanta manastirii a facut ca pana si profetul Mahomed, califii arabi, sultanii turci sau chiarj cuceritorul Napoleon, sa o ia sub protectia lor, aparand-o de eventualii pradatori. Astfel, ea nu a fost cucerita, jefuita sau distrusa niciodata in istorie. Nu se stie cand manastirea a primit moastele sfintei Ecaterina din Alexandria si nici cum a primit numcle ei, dar este cunoscuta sub acest nume inca din primul mileniu. Monahii de aici spun insa ca moastele sfintei au fost aduse aici chiar de ingeri.

Incinta manastirii este misterioasa cu pasaje si scari ce fac trecerea de la un nivel la altul. In paraclisul manastirii, unde o candela este in permanenta aprinsa si in care se poate intra numai descaltat, monahii spun ca Moise a vb cu D-zeu acolo. “Sfanta Ecaterina” detine una dintre cele mai celebre si mai importante biblioteci ale lumii, cu peste 3000 de manuscrise in greaca, araba, siriaca, georgiana, armeana, slavona si latina. Unul din cele mai celebre manuscrise biblice, Codex Sinaiticus.

Alt argument privind valoarea culturala a comorilor manastirii sunt operele de arta si documentele istorice, la care se adauga colectiile unice de icoane, candele de argint, mozaicuri, picturi si miniaturi, multe datand din secolele V-VI.
Informatii utile

Egiptul
este o tara araba din nordul Africii si din Orientul Mijlociu, limitata la nord de Marea Mediterana, la est de Fasia Gaza, Israel, Golful Aqaba si Marea Rosie la sud de Sudan si la vest de Libia.

Clima este subtropicală pe litoralul Mării Mediterane şi în Delta Nilului, cu valori medii ale temperaturii de 16°C iarna şi 24°C vara. Precipitaţiile sunt scăzute şi cad îndeosebi în timpul iernii: 322 mm la Alexandria şi numai 160 mm la Cairo. La sud de capitală clima este tropical-deşertică cu precipitaţii aproape inexistente şi valori ridicate ale temperaturilor.

Limba oficiala :
Araba, (engleza este folosita de majoritatea egiptenilor)
Capitala : Cairo
Moneda : Lira (EGP), are ca subdiviziune 100 piastri; schimbul valutar se poate face la casele de schimb din holul hotelurilor sau la ghiseele bancilor, cursul fiind unic.
Fus orar : UTC +2 (EET)
Prefix : 20
Imbracaminte: Pentru a evita disconfortul in perioadele calde este necesar sa  purtati imbracaminte din tesaturi naturale: bumbac, in. In timpul vizitelor este  recomandat incaltamintea comoda, inchisa. Pe                  parcursul zilea este necesara  acoperirea capului si purtarea ochelarilor de soare.
Apa potabila:  Pentru baut se recomanda numai apa imbuteliata!
Sanatate :    Nu este necesara vaccinarea. Este util si necesar sa luati cu dvs. in calatorie medicamente impotriva bolilor digestive (Antinal), a  insolatiei si a racelii, servetele umede si sa asigurati o igiena cat                  mai frecventa a mainilor.

Sfaturi utile  

•    Asigurarea de sanatate este necesara pentru intreaga perioada pe care doriti sa o petreceti in Egipt
•    Nu va uitati ochelarii de soare, palaria, costumul de baie, imbracaminte si incaltaminte comoda, si aparatul foto.
•    Consumati cat mai multe lichide imbuteliate.
•    Bucurati-va de ospitalitatea localnicilor si nu refuzati ceaiul de menta , cafeaua cu mirodenii sau karkade-ul (bautura racoritoare traditionala din plante, de culoarea zmeurei)
•    Folositi-va aptitudinile de buni negociatori la cumparaturi, incepand negocierea le cel putin jumatate din pretul cerut (egiptenii sunt foarte buni comercianti) si nu uitati veti fi mult mai avantajati platind in lire egiptene.
•    Pentru taxi, plimbarea pe camila, cu caleasca, fotografii cu localnicii etc, intai negociati suma!
•    Bacsisul este considerat a fi modalitatea de apreciere a serviciilor care vi se ofera, se da la toata lumea, suma variind de la caz la caz intre 50 piastri si pana la 5 LE

ESTE INTERZISA PRIN LEGE DETERIORAREA CORALILOR
SI SCOATEREA LOR DIN EGIPT!

***

EXCURSII OPTIONALE – SHARM EL SHEIKH

Vizitare Parcul Maritim Natural Ras Mohamed (recomandata pentru iubitorii de inot si scufundari)
O mare atractie pentru iubitorii de scufundari sunt recifele de corali din Parcul Ras Mohamed, acesta a fost declarat parc natural in 1989 si este situat la 35km sud de Sharm. Pachetele de scufundari se ofera la cerere. Pot fi achizitionate la agentie sau direct in statiune. Foarte multe hoteluri au centre de scufundari care ofera lectii pentru incepatori sau pachete de 3, 5 zile.

Croaziera in Parcul Ras Mohamed – excursie 1 zi (vas)
Ora 08:30 : Transfer hotel/port, imbarcare pe vas la 09:30, plimbare pana in zona Balakona – oprire  pentru inot. Croaziera continua pana la Ras Mohamed si apoi Ras Om El Sied – ideale pentru snorkeling, apoi oprire la “Observatorul de Rechini” pentru a admira panorama golfurilor Aqapa si Suez iar in finalul croazierei, oprire la plaja principala renumita pentru splendidul recif de corali si claritatea apei. La ora 15:00, intoarcerea vasului spre Sharm, sosire in Sharm, la hotel in jurul orei 16:00.
Pret: 45 USD / PERSOANA
Pretul nu include: pranzul si echipamentul de snorkeling

Excursie 1 zi Parcul Ras Mohamed (autocar)
Ora 09:00 : Transfer hotel/ Ras Mohamed in 45 minute, scufundare de pe plaja principala pentru a vedea coralii si pestii colorati pana la 12:00, apoi se merge pana la plaja rosie pentru pentru a adoua scufindare. Pranz pe plaja. Dupa masa se merge in zona Mangrovelor la Ras Mohamed, intoarcere la hotel 16:30.
Pret: 45 USD / PERSOANA, include si masa de pranz

Excursie ½ zi in Parcul Ras Mohamed (autocar)
Ora 09:00 : Transfer hotel/ Ras Mohamed in 45 minute, scufundare de pe plaja principala pentru a avedea coralii si pestii colorati pana la 12:00, se sta putin pe plaja la soare si se beau cocktail-uri.
Pret: 33 USD/PERSOANA

MANASTIREA ST. ECATERINA

In mijlocul peninsulei Sinai se afla cea mai veche manastire locuita neintrerupt timp de 1600 de ani, Manastirea Sf. Ecaterina, acum de rit crestin-ortodox-grec. Dahab este un orasel micut in partea se sud-est a Multelui Sinai, originar a fost un sat de beduini. Acesta este situat la 80km si la nord-est fata de  Sharm El Sheikh.

Excursie 1 zi Manastirea St. Ecaterina
Ora 07:00 : Transfer hotel/ autocar cu aer conditionat pana la  Manastirea St. Ecaterina, situata la 220km in nordul peninsulei, sosire in jurul orei 10:00 la manastire. Vizita manastirii cuprinde: fantana lui Moise si Bazilica lui Iustinian cu galeria de icoane. Dupa vizitare se ia masa de pranz in restaurant in apropierea manastirii. Retur in Sharm prin golful Dahab pentru a vizita un sat traditional beduin. 15:00 – Sosire in Sharm, la hotel in jurul orei 17:00.
Pret: 45 USD/PERSOANA, include si masa de pranz

Muntele lui Moise si Manastirea Sf. Ecaterina
Ora 22:00 Transfer hotel/ Manastire dupa 2 ore si jumatate, se urca pe munte timp de 3 ore pana se ajunge in varf pentru a vedea rasaritul soarelui, apoi se coboara de pe munte timp de 2 ore si jumatate. Apoi se ia micul dejun la pachet.  Dupa micul dejun se viziteaza Manastirea Sf. Ecaterina timp de 1 ora si jumatate.Sosire in Sharm la hotel in jurul orei 14:30
Pret: 45 USD/PERSOANA

Cina Beduina cu spectacol folcloric si plimbare pe camila
Cina cu luminari intr-un cort beduin. In adancul desertului vizitarea unui sat de beduini, program folcloric cu dans, muzica, sisha, apus de soare fermecator. La intoarcere oprire scurta pentru a admira rasaritul sau apusul de soare, racoritoare si ceai într-un sat de beduini.
Ora 16:30 : Plecare de la hotel in desert spre Oaza Mander, la 45km. de Sharm – plimbare cu camila. Urmeaza cina in cort beduin (preparate specifice orientale) cu spectacol traditional beduin. Retur in Sharm la 20:00, iar la hotel 20:30.
Pret: 38 USD/PERSOANA

TEMPLUL LUXOR & VALEA REGILOR
Unul dintre punctele cele mai importante vizitate de turişti este templul din Luxor care a fost clădit în cea mai mare parte în timpul faraonului Amenophis III şi a fost ridicat în cinstea zeului Amun. De aici a fost dus la Paris în piaţa Concorde unul din obeliscurile de granit. Lângă statuia monumentală al lui Ramses II se află moschea albă unde se găsesc osemintele lui „Abū l-Haggāg”. Un alt obiect demn de vizitare este muzeul din Luxor. Valea Regilor este o vale din Egipt unde de-a lungul unei perioade de aproape 500 de ani (sec. 16 î.Hr. – sec. 11 î.Hr.) au fost construite morminte pentru faraonii şi nobilii din Noul Regat Egiptean. Valea se află situată pe malul de vest al Nilului, în dreptul oraşului Theba (azi Luxor). Zona a fost cercetată arheologic începând cu sfârşitul secolului 18, mormintele sale fiind studiate şi în prezent. Valea a devenit faimoasă după 1922, ca urmare a descoperirii mormântului lui Tutankhamon.

Luxor & Valea Regilor cu avionul
Ora 06:00 : Transfer hotel/ Aeroport si sosire la Luxor cu avionul. Ora 10:00 sosire Luxor aici se viziteaza: Valea Regilor, Templul Reginei Hatchepsut si Colosii lui Memnon, apoi se ia masa de pranz si dupa amiaza se viziteaza Templul Karnak si Luxor. Retur Sharm cu avionul si transfer la hotel.
Pret: 250 USD/PERSOANA, include si masa de pranz

CAIRO
Cele mai cunoscute atractii turistice sunt monumentele si relicvele Egiptului antic. Pe primul loc se afla Muzeul National de Istorie, cele mai apreciate artefacte sunt comorile gasite in mormantul lui Tutankhamon si cele 12 mumii expuse.

Cairo cu avionul 
Ora 06:00 : Transfer hotel/aeroport. Excursie de 1 zi. Sosire in Cairo si vizitarea obiectivelor: Muzeul National Egiptean, Sfinxul si Piramidele. Masa de pranz se ia  la restaurant si vizitarea Khan el Khalili. Retur cu avionul in Sharm, la hotel seara.
Pret: 250 USD/PERSOANA

Cairo cu autocarul ( 2 zile)
Ora 04:00 : Transfer hotel/Cairo pentru a petrece noaptea la un hotel de 3*.  Se viziteaza: Piramidele, Sfinxul, se ia masa de pranz la restaurant si se viziteaza Muzeul National Egiptean, apoi retur la un hotel de 4*. Clientii vor fi cazati la un hotel de 3* ca Hotel Santana in Dokki, Hotel Three Pyramids in zona Piramidelor sau Hotel Concorge din centrul orasului. Sau la un alt hotel similar in functie de valabilitate!
Ora 09:00 : A doua zi dimineata se ia micul dejun la hotel apoi se porneste spre partea Copta a Cairoului si Khan el Khalili, se ia masa de pranz apoi retur la Sharm.
Pret: 190 USD/PERSOANA

Cairo cu autocarul
Ora 02:00 : Transfer hotel/Cairo cu autocarul (520km in nord). Sosire in Cairo in jurul orei 08:00 si vizita obiectivelor: Muzeul Egiptean si Piramidele. Masa de pranz in restaurant. Retur in Sharm El Sheikh, la hotel seara.
Pret: 95 USD/PERSOANA

INSULA TIRAN
Stramtoarea Tiran este o strâmtoarea maritimă îngustă, cu o lăţime de 13 km, formată între Peninsula Sinai şi Peninsula Arabică care separă Golful Aqaba de Marea Roşie. Denumirea Strâmtorii provine de la Insula Tiran localizată între cele două ţărmuri, pe care s-a instalat un post de observaţie al Forţei Multinaţionale de Pace cu scopul de a garanta libera circulaţie prin  strâmtoare. Insula Sanafir se află la est de Insula Tiran, creând două  strâmtori între Insula Tiran şi Arabia Saudită.

Excursue Insula Tiran  
Ora 08:00: Transfer hotel/ Portul din Sharm se junge pe insula Tiran dupa 1 ora jumate. Se fac scufundari pentru a vedea coralii si pestii colorati, se navigheaza cu barca in jur de 20 minute pentru a face o a doua scufundare, apoi se ia masa de pranz.
Pranzul include: Peste, pui, orez, salate, paine, fructe, sucuri carbogazoase si apa minerala carbogazoasa.  Vizitare Ume el Seid apoi retur in portul Sharm la 17:00.
Pret: 45 USD/PERSOANA, include si masa de pranz

ABU GALOM – pentru iubitorii de scufundari!

Excursie Abu Galom
Ora 09:00: Transfer hotel/ Dahab, cu durata de aproximativ 1 ora  pana se ajunge la plaja. Se fac primele scufundari pentru a vedea coralii si pestii viu colorati. Apoi se  merge pe camila la Abu Galom, aproximativ  1 ora si jumatate pentru a avea o adoua scufundare, apoi se ia masa de pranz.
Pranzul include: Peste, pui, orez, salate, paine, fructe, sucuri carbogazoase si apa minerala carbogazoasa.
Apoi se face un safari trip cu  durata 1 ora prin desert pentru a admira privelistea, apoi retur in Sharm la 17:30.
Pret: 75 USD/PERSOANA, include si masa de pranz

JEEP SAFARI
Aceasta excursie este ideala pentru iubitorii de Sharm el Sheikh care si-au rezervat o mare parte a vacantei pentru sporturile marine, dar totusi care nu vor sa rateze minunatiile imprejurimilor.

Safari – Excursie 1 zi
Ora 06:30 : Plecare de la hotel cu Jeep 4×4 cu aer conditionat  in desert. Se conduce pana la Manastirea Sf. Ecaterina, se viziteaza apoi se trece prin canion se opreste pentru poze timp de 30 minute, apoi se conduce spre Nuweiba la Iunh pentru snorkeling. Dupa masa de pranz retur la hotel 19:00.
Pret: 58 USD/PERSOANA

Safari – Excursie ½  zi
Ora 09:00 : Plecare de la hotel cu Jeep 4×4 cu aer conditionat  in desert. Se conduce prin Wadi Khansour pana la ora 11:00, oprire la Oaza Khansour si Kherezah. Continuarea drumului spre satul pescaresc Saydeen – oprire pentru vizita si bauturi incluse pe vasul Snak (Elgharaana). Retur in Sharm, la hotel  in jurul orei 15:00.
Pret: 38 USD/PERSOANA

CANIONUL COLORAT & DAHAB

Acum milioane de ani, Peninsula Sinai era acoperita de mare. In locul ei a ramas minunatul Canion Colorat, aproape de Nuweiba. Peretii canionului, sunt cele mai colorate si mai intrigante formatiuni de roci de pe intreg teritoriul Sinaiului. Au fot creati de catre eroziunile facute de apa in nisip. In anumite locuri colortura adanca a rocilor da zidurilor canionului o imagine metalica si prismatica. Cu o lungime de doar 700 m,  pe unele locuri peretii sunt atat de apropiati incat face dificula trecerea, dand culoarului o atmosfera inchisa si secretoasa. Cel mai adesea canionul este comparat cu orasul iordanian Petra aflat in patrimoniul UNESC0, desi aici spectacolul este complet natural.

Canionul colorat & Dahab
Ora 09:00 : Plecare de la hotel cu Jeep 4×4 Aer Conditionat spre Canionul Colorat. Vizita Canionului, continuarea drumului spre statiunea Dahab. Masa de pranz, timp pentru inot si snorkeling in Dahab. Retur in Sharm, la hotel in jurul orei 19:00.
Pret: 50 USD/PERSOANA

Plimbare cu submarinul : Pret: 53 USD/PERSOANA

Excursie cu motorul la un ceai cu beduini:
Pret / 2 persoane pe motor : 40 USD/PERSOANA
Pret / 1 persoana pe motor : 30 USD/PERSOANA

Plimbare cu vaporul cu fundul de sticla: Pret: 20 USD/PERSOANA

Turul orasului Sharm el Sheikh: Pret: 12 USD/PERSOANA

IERUSALIM – ISRAEL

Vizitarea orasului Ierusalim + Bethleem

Ierusalim  – Excursie 1  zi
Ora 00:00 : Plecare de la hotel cu autocarul cu aer conditionat  catre Israel.
Retur in Sharm, la hotel  seara.

PETRA – IORDANIA

Vizita templul din Petra, plimbare cu calul. Pranzul este inclus.

Petra  – Excursie 1  zi

Ora 05:00 : Plecare de la hotel, transfer la aeroportul din Sharm. Ora 6:00 sosire in aeroportul  Aqaba si transfer de aproximativ 120 minute pana in orasul Petra. Vizitarea orasului Petra, masa de pranz si seara transfer la aeroportul Aqaba pentru zborul de Sharm. Retur in Sharm, la hotel  seara.
Pret: 320 USD/PERSOANA. Pretul include: transfer hotel / aeroportul din Sharm, ghidul din Petra si masa de pranz.
Nu este inclusa: viza pentru Egipt.

REDUCERI COPII :
Copii sub 4 ani – GRATUIT
Copii de la 5 – 11,99 ani – Reducere 50% din pretul unui bilet de adult
Copii peste 12 ani – sunt taxati ca adult

Preturile sunt valabile pentru grup minim 6 persoane. In cazul unui numar mai mic de persoane, preturile vor creste.