TUNIS/ SIDI BOU SAID/ CARTAGINA/ SOUSSE, TUNISIA

Orasul Sousse

Orasul Sousse este situat pe coasta mediteraneana a Tunisiei, la o distanta de 143 km de capitala Tunis. Supranumit si perla Saharei, orasul Sousse este renumit pentru viata de noapte, plajele cu nisip fin si apa curata. In Sousse se poate vizita Medina – centrul vechi, Muzeul (opera de arta din perioada romana, sculptura, piese de arhitectura, mozaicuri pavimentare), Marea Moschee Ribat-ul care in timpul invaziilor devenea locul de refugiu al localnicilor.

Obiective turistice:

Marea Moschee din Sousse – inclusa din 1988 pe lista monumentelor protejate de UNESCO, moscheea construita in sec. IX ofera vizitatorilor o panoramica superba, dar si posibilitatea de a cunoaste mai multe despre cultura si istoria orasului.
Piata din Sousse – situata in zona veche a orasului, este un loc pitoresc unde veti cunoaste mai multe despre abilitatile comerciale ale tunisienilor.

Cetatea Ribat
– inconjurata de un zid de 13 m inaltime, a fost construita in anul 820 DC de catre musulmani, pentru a asigura protectia orasului. Zidurile cetatii sunt impresionante, avand o lungime de 2,25km si o inaltime de 8m. Vechiul turn, inalt de 27m, oferea un camp vizual perfect in cazul atacurilor invadatorilor.

Turnul de semnalizare Kasbah – construit intre anii 1100-1600, in zona sudica a Medinei, turnul nu e deschis publicului;

Muzeul Arheologic – adaposteste o superba colectie de mozaicuri si statui romane.

Catacombele romane – datand din perioada romana, contin 240 de galerii subterane cu peste 1.000 de morminte, multe din marmura, din secolele al II-lea pana in sec al V-lea.

Ruinele cartaginene – amplasate in afara orasului Tunis, aceste importante vestigii stau marturie a civilizatiei romane care a inflorit candva pe aceste meleaguri.

Amfiteatrul El Jem – la 60 km sud de Sousse, in mijlocul pustietatii, se afla ruinele acestui stravechi colosseum, ridicat intre 230-238 DC. Considerat al treilea ca marime din lume, dupa Colosseum-ul roman si teatrul din Capua si avand o capacitate de aprox. 30.000 de spectatori, constructia a fost inclusa pe listele monumentelor protejate de UNESCO.

Orasul Tunis

Tunisul este situat in nordul tarii in aproapiere de lacul Tunis o laguna joasa si golful Tunisului din Marea Mediterana. In centrul orasului se afla orasul istoric (Medina, inclusa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO); orasul nou s-a extins in timpul periodei coloniale.

Cartierele orasului se numesc: Le Bardo (cartierul guvernului) unde se afla si o serie de muzee (de pilda Muzeul Bardo), cartierul de la Belvédère, El Menzah, Ariana, iar in sud Megrine si Ben Arous. In timpul perioadei coloniale, francezii au construit o strada magistrala de 10 km lungime si un dig de-a lungul lacului Tunis. Magistrala a fost prelungita ulterior, azi leaga centrul orasului cu portul La Goulette, in nordul portului se afla asezarile istorice ale Cartaginei intemeiat de fenicieni, Sidi Bou Said, La Marsa si Gammarth. La sud est de Tunis se afla orasul Hammam-Lif.

Muzeul Bardo (Le Musée du National Bardo), Le Bardo-2000, (cea mai apropiata statie de metrou Bardo pe linia 4),  Noiembrie-aprilie zilnic 9:30-4: 30PM.  Din mai pâna in octombrie zilnic 9am-5pm.  Ocuparea celei de-a 13-lea de la palat otoman-ere bei (domnitor) si renumit pentru ei colectie de mozaicuri romane, desi (imens) colectie tunisia acopera intreaga lui existenta de la preistorice pâna la epoca otomana zile.  Exponate de la Cartagina, Mahdia, Sousse, multe din perioada romana, in plus fata de prezentare a culturii arabe vechi si noi.
– Dar Ben Abdallah (Musée du patrimoine traditionnel).  Tu-Su 9:30-4: 30PM.  Un mic, dar interesant popular muzeu intr-un palat al 18-lea in Medina, care se refera la viata de zi cu zi a unui negustor bogat din epoca otomana cu exponate inclusiv faianta, stuc podoaba, costume si mobilier.
Catedrala Sf. Vincent de Paul Construita in 1882, aceasta este cea mai mare cladire de la Tunis supravietuitor “colonial era, in stil neo-roman.

– Zitouna Moscheea (Jemaa ez-Zitouna).
  Cea mai mare moschee din Tunisia si un important reper, acest Aghlabite moschee dateaza de la 8-lea, desi distinctiv patrat minaret este o mult mai târziu secolului XIX plus.  Ne-musulmanii nu pot sa intre in curte, nu in moschee in sine.  Este deschis in fiecare zi, dar vineri, de la 8-11am.  De moschei este, de asemenea, inconjurata pe trei laturi de souks, care sunt in valoare de explorare.

– Bab el Bahr (Porte de France).  Poarta de mare, care a ramas neschimbata de la montaj, in 1848.  Acesta poate fi gasit pe Avenue de France.
– Bab Saadoun.  O alta poarta, construite initial in 1350, cu un arc, apoi reconstruita in 1881, cu trei arcade, pentru a facilita comertul.

Sidi Bou

Acest sat fermecator, vopsit in alb, este situat pe o colina care domina golful Tunis. Usile si ferestrele sunt toate colorate in albastrul sau caracteristic, care contribuie la pitorescul stradutelor linistite. Presedintele Tunisiei si numeroase personalitati ale capitalei au resedinta aici, unde viata se desfasoara intr-un ritm lent. Traditionala cafenea a lui Nattes, unde accesul se face pe o scara abrupta, este un loc de intalnire care domina piata centrala. Cafeneaua Sidi Chebaane, situata deasupra golfului, reprezinta locul de unde se poate admira apusul. Pe insasi colina, extravaganta Dar Nejma ez-Zohra (Casa stelei lui Venus), construita de catre baronul Rodolphe d’Erlanger intre 1912 si 1922. adaposteste in prezent centrul de muzica araba si mediteraneana, precum si colectia sa cvasi-exhaustiva de instrumente muzicale tunisiene. Sidi Bou Said (“sidi” inseamna in limba araba “sfant”) a primit numele de la d’Abou Said Khalafa ben Yahia el-Beji, mistic al secolului al XIII-lea care s-a retras aici. Ca omagiu adus acestui sfant, sarbatoarea Kharja, un pelerinaj spre moscheea orasului, acompaniat de o procesiune se de dans, are loc in fiecare luna august.

In apropierea Cartaginei, la doar cativa kilometri, se afla un orasel cu stradute inguste, in stil andaluz, Sidi-Bou Said, este o mica localitate in alb si albastru, culori ce ne amintesc de insula Santorini.

Sidi Bou Said (“sidi” inseamna in limba araba “sfant”)
a primit numele de la d’Abou Said Khalafa ben Yahia el-Beji, un mistic al secolului al XIII-lea care s-a retras aici. Ca un omagiu adus acestuia, are loc in fiecare luna august sarbatoarea Kharja, un pelerinaj spre moscheea orasului. In Evul Mediu, musulmanii au construit aici o fortareata, pentru a se apara de crestini.

Sidi Bou Said este considerat a fi acel punct de atractie turistica care isi patreaza sarmul indiferent de numarul turistilor galagiosi care se plimba pe strazi.

Strada celebra – Strada Habib Thameur este o strada in panta, care urca pe un deal oprindu-se intr-o zona de cafenele care au o priveliste fantastica asupra Golfului Tunisului si asupra portului de iahturi din Sidi Bou Said. Totul este foarte bine consrvat, casele sunt albe cu usile si ferestrele toate colorate in albastru azuriu, brazdate cu flori si plante, ce contribuie la pitorescul stradutelor linistite. Partea privata a orasului incepe acolo unde se termina strada Habib Thameur. In capatul acestei frumoase starzi se afla strada fara nume, unde cafenelele iau locul magazinelor.
De pe terasa cafenelei Sidi Chebaane, situata deasupra golfului, se poate admira apusul si se poate servi traditionalul ceai din menta cu seminte de pin.
In zona centrala se afla de legendara Cafe des Nattes unde accesul se face pe o scara abrupta si este un loc de intalnire care domina piata centrala. Acesta cafenea se afla langa moschee si provine chiar din spatiile excedentare ale acesteia.
Presedintele Tunisiei si numeroase personalitati ale capitalei sau artisti din toata lumea au resedintele aici, colt de lume unde viata se desfasoara intr-un ritm lent.
Ceea ce face ca Sidi Bou Said sa fie atat de atractiv este faptul ca este un mic orasel cu atmosfera boema. Multi dintre locuitori lucreaza cu turistii atat cei tunisieni cat si cei din afara si majoritatea dintre ei provin din familii cu o lunga istorie.

Cartagina

Din renumitele terme ale lui Antonin nu s-a mai conservat decat subsolul, insa exista o macheta care le reproduce. Dupa cum spune si numele, ele au fost construite sub conducerea imparatului Antonin (142-162).

Termele propriu-zis ocupau primul etaj. In centru se gaseau salile de reuniune, la sud-est piscine cu apa rece, iar la nord-vest bazinele cu apa calda. La subsol, camere vaste traversate de canalizari erau destinate personalului. Prin dimensiunile lor impresionante, au fost, probabil, printre cele mai importante terme ale Imperiului Roman.

Teatrul roman – unul dintre cele mai mari din Imperiul Roman, cu o capacitate de aproape 11 000 de persoane este locul in care astazi se desfasoara Festivalul International de Muzica.

Amfiteatrul roman – adapostea lupte de gladiatori sau cu animale salbatice. Din pacate astazi putin mai subzista din ceea ce vizitatorii admirau in Evul Mediu.

Construit in secolul I si reconstruit de Imparatul Iulius Caesar, acest amfiteatru are o arena de dimensiuni 64 X 36 m, inconjurat de un podium edificat in opus quadratum de 2,5 metri inaltime, putand primi 30000 oaspeti.

Catedrala Sfantul Ludovic a fost construita in secolul XIX de catre Cardinalul Lavigerie in locul in care se presupune ca regele francez Ludovic al IX-lea si-a petrecut ultimele zile; de altfel in interior se gaseste si cenotaful care adaposteste o mica parte din ramasitele pamantesti ale singurului rege francez sanctificat. Cladirea impunatoare (65 m lungime, 174 de coloane din marmura, 284 de vitralii) domina colina Byrsa. Din 1964 catedrala nu a mai servit drept lacas de cult luand in anul 1990 numele de Acropolium si gazduind in prezent concerte de muzica clasica si expozitii.
Basilica Damous El Karita este cel mai mare lacas de cult crestin din Cartagina. Sapaturile au oferit fragmente de inscriptii, sarcofage si mai ales doua importante basoreliefuri din marmura, ambele pastrate la Muzeul Cartaginei.

Apeductul Zaghouan. Orasul Cartagina a fost alimentat cu apa printr-un apeduct lung de 132 km, construit intre anii 120-131, sub stapanirea regelui Hadrian, restaurat in anul 200 de catre Septimie Sever, care aducea apa din masivul muntos Djebel Zaghouan. Resturi ale acestui vechi apeduct roman se mai vad la sud de Tunis.

Hammamet

Cea mai noua si populara statiune, cu hoteluri luxoase si plaje late cu nisip fin, Hammamet este situata pe coasta mediteraneana a Tunisiei, la o distanta de 65 km de capitala Tunis si la 6 km. distanta de orasul Hammamet. Statiunea va ofera peste 45 de hoteluri de top, cele mai bune restaurante, gradini si strazi largi cu palmieri. Specific peninsulei Cap Bon sunt gradinile imense de iasomie, trandafiri si portocali. Aici putand beneficia de activitati precum: sporturi pe apa, calarit sau golf cat si de tratament cu ape minerale. Cel mai renumit restaurant al statiunii este Chez Achour, insa, pentru o bucatarie araba veritabila, nu puteti sa nu incercati La Brise si La Republique. Cele mai importante ofiective turisatice din zona sunt : Muzeul din Fort, fosta cazarma de pe zidurile careia se vede panorama orasului, fortificatii datand din secolul al XV-lea, Cofetaria ,,Le Canari’’ renumita pentru delicioasele inghetate in intreaga zona si Casa lui George Sebastian (miliardarul roman care a pus bazele turismului tunisian), astazi gazduieste Centrul Cultural International. In gradinile vilei este amenajat un teatru in aer liber unde se desfasoara un festival international.

Sfaturi pentru cei ce viziteaza Tunisia:
– Recomandam imbracaminte si incaltaminte comoda. In moschei tinuta va fi
decenta.
– Este indicat sa nu fotografiati oameni fara a le cere in prealabil acordul. In mai
multe parti ale tarii este interzis fotografiatul si filmatul.
– Bacsisul nu este obligatoriu, dar este intotdeauna binevenit. La restaurante se
obisnuieste a se lasa 10% din valoarea serviciilor, la taxi se rotunjeste suma
indicata de aparat.
– Vaccinarea nu este obligatorie si nici necesara. Nu recomandam consumul de apa
de la robinet si de fructe nespalate.

Moneda nationala si valuta: Moneda nationala este dinarul tunisian (TND), 1 USD este
aprox. 1.25250 TND si 1 EUR este aprox. 1.57246 TND.

Excursii recomandate

Excursie de 2 zile in Sahara

Prima zi
Dimineata devreme, dupa micul dejun, plecare din hotel. Primul popas este la El Jem, cu vizitarea coloseumului roman (cca. 1 ora). Mai departe, trecând prin apropierea orasului Sfax, se ajunge la Matmata. Prânzul se serveste intr-un restaurant cu specific berber. Vizitarea unor locuinte berbere intre stânci. Sosire la Douz, cina si cazare. Seara sau dimineata devreme, plimbare pe camile (optional – cca. 12 dinari), printre dunele de nisip ale desertului Sahara.

A doua zi
Dimineata, dupa micul dejun, plecare spre lacul sarat Chott El Jerid. Oprire pentru fotografii. Plecare spre Tozeur. Vizitarea facultativa (cca. 45 dinari/pers.) a oraselor vechi, cu masini de teren, pâna la oazele din muntii Chebika si Tamerza. Dupa prânz se continua drumul spre Kairouan, al patrulea oras sfânt al Islamului. Popas pentru fotografii, la moschee si vizitarea unui magazin de covoare.

Excursie de 1 zi
Tunis – Cartagina – Sidi Bou Said

Imediat dupa micul dejun se pleaca spre capitala Tunis. Vizitarea orasului (cca. 1,5 ora), a Muzeului National Bardo (cca. 1 ora). Servirea mesei de prânz intr-un restaurant din capitala. Dupa prânz, se viziteaza ruinele Cartaginei si ale Bailor lui Antonius. Plecare spre pitorescul sat Sidi Bou Said, ridicat in stil tipic maur, in combinatii de albastru si alb. Timp liber pentru plimbare si cumparaturi. Seara transfer la hotelul ales.
Pret informativ: 80 dinari/pers.

Plimbare cu vaporasul
O excursie pe Marea Mediteraneana, pornind din portul El Kantaoui. Se poate face plaja pe puntea vaporului (cca. 1- 1,5 ore). Nu exista program special si nici ghid.
Pret informativ: 40 dinari/pers.

Seara traditionala
Transfer de la hotel la un restaurant, unde turistii sunt asteptati cu o cina traditionala (salata, cus-cus, placinta), cu dansuri din buric si muzica. Vinul si racoritoarele se pot consuma nelimitat. Nu exista program special si nici ghid.

Pret informativ: 45 dinari/pers.

Preturile si descrierea programelor optionale sunt informative.

tunis